اطلاعات عمومی

سیستم ترمز EBD چیست؟ تفاوت ABS و EBD چیست؟

در این مقاله از سری مقالات آموزشی وبلاگ مجموعه خودرویی ۸ اصفهان، به سراغ ترمز EBD آمده‌ایم. اینکه با استفاده از سیستم‌های هوشمند و الکترونیکی بتوانیم عملکرد آن را ارتقا دهیم، نه ‌تنها مقبول جامعه خودرویی است، بلکه امروزه به یک الزام تبدیل شده است. با ما همراه باشید تا با مشخصات این سیستم ترمز و اهمیت آن آشنا شوید.

عناوین مطالب

سیستم ترمز EBD چیست؟

سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز که اصطلاحاً آن را با نام سیستم ترمز EBD می‌شناسیم، یک سیستم ترمز هوشمند است که برای بهبود عملکرد سیستم ترمز به کار می‌آید. وظیفه این سیستم این است که نیروی ترمز را به طور هوشمندانه‌ای بین چرخ‌های خودرو توزیع کند. بدین دلیل که وضعیت هر یک از چرخ‌های خودروی شما در حین حرکت با یکدیگر یکسان نیستند؛ لذا برای ترمزگیری مؤثر به نیروی متفاوتی نیاز خواهند داشت.

آشنایی با مشخصات سیستم ترمز EBD و اهمیت آن در خودرو

چرا سیستم ترمز الکترونیکی EBD مهم است؟

درباره اهمیت سیستم ترمز EBD می‌توان به دلایل مختلفی اشاره کرد.

استفاده از سیستم ترمز EBD باعث می‌شود تا توزیع نیروی وزن و نیروی کشش بین چرخ‌ها به طور مؤثرتری انجام شود. نتیجه این وضعیت بهبود پایداری و کنترل خودرو به هنگام ترمزگیری بوده و از قفل‌ شدن یا سر خوردن چرخ‌ها در مواقع اضطراری جلوگیری می‌شود.

برای آشنایی با سیستم ترمز ضد قفل ABS و عملکرد آن می توانید به لینک » ترمز ABS چیست مراجعه فرمایید.

استفاده از سیستم ترمز EBD در خودروها باعث می‌شود تا عملکرد بهینه ترمزگیری را در وضعیت‌های مختلف رانندگی و حتی سطوح مختلفی از لغزندگی شاهد باشیم. در ضمن این سیستم ترمز انطباق بسیاری با سایر سیستم‌های ایمنی ترمز همچون سیستم ترمز ضد قفل ABS و سیستم کنترل پایداری ESP خواهد داشت.

نحوه عملکرد سیستم ترمز EBD

حال بیایید با نحوه عملکرد سیستم ترمز EBD آشنا شویم. زمانی که شما به هنگام رانندگی پایتان را بر روی ترمز می‌گذارید، توزیع وزن خودرو در بین چهارچرخ تغییر می‌کند. این امر باعث می‌شود تا فشار وارد به چرخ‌ها نسبت به حالت عادی متفاوت باشد. چرخی که فشار کمتری را تحمل می‌کند، معمولاً در خطر لغزش بیشتری خواهد بود. چنین وضعیتی در یک خودروی فاقد این سیستم، منجر به این حالت می‌شود که به دلیل توزیع ناموزون نیروی ترمز ممکن است که برخی از چرخ‌ها به هنگام ترمزگیری قفل شوند. این قفل ‌شدن می‌تواند خطرات بسیاری را در پی داشته و کنترل خودرو را به هنگام ترمزگیری از بین ببرد.

آشنایی با نحوه عملکرد سیستم ترمز EBD

کاری که سیستم ترمز EBD می‌تواند دهد، این است که به پایش دائمی وضعیت چرخ‌های خودرو می‌پردازد. اگر این سیستم تشخیص دهد که فشار وارده بر یک چرخ کمتر از سایر چرخ‌هاست، نیروی ترمز کمتری را به آن تحویل می‌دهد. بدین ترتیب هر یک از چرخ‌ها به هنگام ترمزگیری، نیروی ترمز اختصاصی را دریافت می‌کنند که برای وضعیت لحظه‌ای آن تایر تعیین شده است.

برتای آشنایی با سیستم ایمنی ترمز خودکار و نحوه افزایش ایمنی بوسیله آن در خودرو می توانید به لینک » ترمز اضطراری خودکار (AEB) مراجعه نمائید.

اجزای سیستم ترمز EBD

سیستم ترمز EBD  در اصل از سه بخش اساسی تشکیل شده است.

سنسورهای سرعت

از مهم‌ترین بخش‌های سیستم ترمز EBD، سنسورهای سرعت آن هستند که به طور اختصاصی برای هر چرخ تعبیه می‌شوند. وظیفه این سنسورها محاسبه و اندازه‌گیری سرعت چرخ‌ها و انتقال مقادیر اندازه‌گیری شده به کامپیوتر خودرو یا ECU است. ممکن است سؤال شود در جایی که سنسورهای دیگری در خودرو به اندازه‌گیری میزان سرعت خودرو می‌پردازند، چه نیازی به چنین سنسورهایی خواهیم داشت. پاسخ بسیار روشن است با وجود سنسورهای مختلف اندازه‌گیری سرعت خودرو، دلیل استفاده از سنسورهای جداگانه برای هر یک از این چرخ‌ها در این است که امکان اندازه‌گیری جداگانه سرعت هر یک از چرخ‌ها وجود خواهد داشت.

اطلاعات سرعت خودرو و تمامی چرخ‌ها از این سنسورها به ECU فرستاده می‌شود. در ECU سرعت این چرخ‌ها با یکدیگر مقایسه شده و درصورتی‌که نابرابری در سرعت خودرو با سرعت یکی از چرخ‌ها وجود داشته باشد، احتمال لغزش آن چرخ و در نتیجه لغزش خودرو وجود خواهد داشت.

برای آشنایی با سیستم ترمز و انواع آن در خودرو می توانید به لینک » سیستم ترمز خودرو مراجعه فرمائید.

کامپیوتر مرکزی خودرو ECU

واحد کنترل الکترونیکی خودرو اطلاعات ارسال شده از طرف سنسورهای سرعت را با یکدیگر مقایسه کرده و وضعیت هر تایر را به هنگام حرکت به‌صورت لحظه‌ای پایش می‌کند. درصورتی‌که پای راننده بر روی پدال ترمز برود، سیستم EBD باعث می‌شود تا مقدار مناسبی از نیروی ترمز برای هر یک از چرخ‌ها برسد.

تعدیل کننده‌های نیروی ترمز

بخش مهم دیگری که یک سیستم ترمز EBD را در یک خودرو تشکیل می‌دهد، تعدیل‌کننده‌های نیروی ترمز است. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، در خودروهای دارای این سیستم نیاز است تا اغلب، نیروی ترمز نابرابری به چرخ‌های مختلف ارسال شود. تعدیل‌کننده‌های نیروی ترمز، عاملی هستند که چنین چیزی را در یک خودرو امکان پذیر می‌سازند.

آشنایی با اجزای سیستم ترمز EBD

مزایا و معایب EBD

در اینجا با مزایا و معایب سیستم ترمز EBD آشنا خواهید شد.

مزایای ترمز EBD:

  1. بهبود عملکرد ترمز. EBD تضمین می‌کند که هر چرخ مقدار مناسبی از نیروی ترمز را دریافت می‌کند، عملکرد ترمز را بهینه کرده و مسافت توقف را کاهش می‌دهد.
  2. افزایش پایداری و کنترل. با توزیع مؤثر نیروی سیستم ترمز، EBD به حفظ ثبات و کنترل در هنگام ترمزگیری، به‌ویژه در شرایط اضطراری یا روی سطوح لغزنده کمک می‌کند.
  3. کاهش خطر قفل‌شدن چرخ. سیستم ترمز EBD همراه با ABS برای جلوگیری از قفل‌شدن چرخ‌ها که می‌تواند منجر به ازدست‌دادن کنترل فرمان شود، کار می‌کند. این عملکرد باعث بهبود ایمنی کلی خودرو در هنگام ترمزگیری می‌شود.

معایب ترمزهای EBD:

  1. هزینه بالاتر. پیاده‌سازی سیستم ترمز EBD در یک خودرو می‌تواند قیمت آن را افزایش دهد؛ زیرا به سنسورها، محرک‌ها و سیستم‌های کنترل اضافی نیاز دارد.
  2. پیچیدگی. سیستم های ترمز EBD پیچیده هستند و برای توزیع دقیق نیروی ترمز به الگوریتم‌ها و حسگرهای پیچیده نیاز دارند. این پیچیدگی می‌تواند آن‌ها را مستعد خرابی کند که نیاز به تعمیر و نگهداری منظم و هزینه‌های تعمیر بالقوه بالاتر دارد.
  3. وابستگی به ABS. ترمز EBD برای تشخیص قفل‌شدن چرخ و تعدیل فشار ترمز به ABS متکی است. اگر سیستم ABS خراب شود، ممکن است کارایی EBD به خطر بیفتد.
بررسی و مقایسه سیستم ترمز ABS و EBD

تفاوت بین سیستم ABS و EBD چیست؟

ABS و EBD هر دو سیستم ترمز مهمی هستند که با هم برای افزایش ایمنی خودرو کار می‌کنند. با این‌ حال، عملکردهای متفاوتی دارند و مستقل از یکدیگر عمل می‌کنند. ABS برای جلوگیری از قفل‌شدن یا سر خوردن چرخ‌ها در هنگام ترمز طراحی شده است. این سیستم از سنسورهایی برای تشخیص زمانی که یک چرخ در شرف قفل‌شدن است؛ استفاده می‌کند. از سوی دیگر، EBD وظیفه توزیع نیروی ترمز بین چرخ‌های جلو و عقب را بر اساس عوامل مختلفی مانند توزیع وزن، کشش و بار بر عهده دارد. این امر باعث می‌شود که هر چرخ مقدار مناسبی از نیروی ترمز را دریافت کند.

جمع بندی

با وجود حوادث و خسارت های جبران ناپذیر در زمینه های مالی و جانی، آرامش و امنیت سرنشینان حرف اول را در صنعت خودروسازی می زند. سیستم ترمـز نقش مهمی در کاهش سوانح جاده ای و نقش انکار ناپذیری در تامین امنیت خودرو و سرنشین ها ایفا می کند. با پیشرفت تکنولوژی، سیستم های ترمز نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند. از جمله سیستم های هوشمند ترمز خودرو که در این مقاله بطور تفصیلی به تشریح و همچنین مقایسه بین آن ها پرداخته ایم سیستم EBD و ABS بودند.

بطور کل سیستم EBD برای ایجاد ایمنی در زمان ترمز از توزیع متوازن نیروی ترمز در چرخ ها به کمک بررسی عواملی مثل وزن، کشش و بار استفاده می کند و سیستم ABS از سنسور هایی جهت تشخیص قفل شدن چرخ ها و جلوگیری از آن بهره می گیرد. وجود این تجهیزات پیشرفته در کل بسیار موثر واقع شده اند ولی نباید از موضوع پیچیدگی عملکرد و بررسی مستمر آن ها بابت خرابی و نقص غفلت نمود.

معرفی خدمات خودرویی هشت

شرکت هشت با بهره گیری از تجربیات ارزشمند و موفق بیش از 30 سال و در اختیار داشتن پرسنل با تجربه و مجرب و با رعایت استانداردهای کیفی، توانسته جایگاه خود را در حوزه خدمات خودرو در سطح استان ارتقاء دهد:

  • خرید و فروش انواع خودرو های ایرانی و خارجی نو و دست دوم و حواله انواع خودرو
  • خرید و فروش خودرو های کارکرده و مشاوره تخصصی در زمینه فروش تا زمان فروش برای ایجاد رضایت و اطمینان فروشندگان
  • ارائه انواع خدمات کارشناسی برای خودرو در زمینه رنگ و عملکرد فنی قطعات موتور در جهت تعیین ارزش نهایی و مطلوب در زمان معامله بین خریدار و فروشنده
  • امکان و ارائه مشاوره قبل از خرید خودرو های نو و کارکرده برای انتخاب و خریدی بهتر
  • ایجاد شرایط فروش ویژه و اقساطی و … برای انواع خودرو
  • تعمیرات تخصصی و فروش و تعویض قطعات یدکی اصل و با کیفیت برای خودرو های جدید خارجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *